środa, 20 lutego 2013

Muffinki wytrawne z salami, serem feta i pomidorem

Print Friendly and PDF

Muffinki wytrawne są bardzo zaskakujące.Smakiem zadowalają dopiero po upływie kilkunastu godzin, mimo tego myślę, że warto się skusić i je zrobić, a także poeksperymentować z dodatkami (to także świetna okazja na robienie czystek w lodówce:) ). Pięknie pachną, aż ślinka cieknie!


Czas przygotowania: 35 minut

Piekarnik: 200ºC


Składniki na 12 muffinków:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • przyprawy (po pół łyżeczki): sól, świeżo mielony pieprz, papryka mielona słodka i ostra, oregano, listki świeżej bazylii (i inne, które wpadną Wam do głowy)
  • 1 duży pomidor
  • 200g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • 100g salami pepperoni
  •  2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

 Przygotować dodatki: pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Zarówno pomidora, jak też ser feta, salami i cebulę pokroić w kostkę.

W dużej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy.

Masło rozpuścić i bardzo dokładnie wystudzić. Następnie połączyć składniki mokre: roztrzepane jaja, mleko, masło i czosnek.

Składniki mokre dolać do suchych, wymieszać szybko wraz z pozostałymi dodatkami, ale tylko do połączenia (ciasto będzie bardzo gęste i lepiące).

Ciasto przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika na ok 25 minut. Jeśli nie mamy pewności, czy muffinki są już gotowe, można to sprawdzić za pomocą metody "suchego patyczka" :)


* można podawać z dipami (np. czosnkowym)
* wg mnie właściwy smak zyskują dopiero po "przejściu" dodatkami, ja zrobiłam je późnym wieczorem i dopiero następnego dnia ok. 13 były gotowe do spożycia


SMACZNEGO!!!








4 komentarze:

  1. ostatni polubiłam wytrawna wersje muffinek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, szczególnie, że nie jest to jeszcze zbyt często spotykana praktyka, dlatego można poruszyć fantazję i wymyślać wiele nowości smakowych:)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :) Wytrawnych jeszcze nie robiła, ale na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :)) Wytrawnych jeszcze nie robiłam ,ale na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...