Panna cotta w klasycznym wydaniu to wprost niebo dla podniebienia!
Czas przygotowania: 15 minut + cała noc chłodzenia
Składniki na 4 osoby:
- 75ml mleka
- 425ml śmietanki kremówki 36%
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
W 1/4 szklanki gorącej (zagotowanej) wody rozpuścić żelatynę. Gdy napęcznieje, wymieszać z wodą do połączenia.
Do małego garnuszka wlać mleko, śmietankę i cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka, umieścić w garnuszku. Włożyć tam również opróżnioną laskę wanilii. Całość podgrzewać na małym ogniu. Gdy mikstura się zagotuje, usunąć laskę wanilii z garnuszka i zdjąć z ognia.
Dodać wciąż ciepłą żelatynę, cały czas mieszając, do dokładnego połączenia.
Całość chłodzić stopniowo: najpierw w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, a gdy mikstura nabierze żelowej konsystencji, należy przelać ją do 4 foremek, przykryć przezroczystą folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (można też chłodzić tylko ok 4h).
W celu wyjęcia deseru z foremek, należy zanurzyć ich dna w gorącej wodzie przez kilka sekund.
Podawać z sosem malinowym/truskawkowym/czekoladowym lub świeżymi owocami.
Sos truskawkowy:
Sos truskawkowy:
- świeże lub mrożone truskawki
- cukier do smaku
Truskawki odmrozić lub jeśli nie są mrożone umyć i usunąć szypułki. Wymieszać z cukrem i wymieszać w blenderze do uzyskania sosu.
Sos uzyskany ze świeżych truskawek można mrozić, wystarczy zapakować go w szczelnie zamykane pudełko plastikowe:)
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima"
bosko wygląda... zwłaszcza ten truskawkowy sos:)
OdpowiedzUsuń