Gdy nadchodzi moment ciężkiego wysiłku umysłowego (nauka prawa konstytucyjnego nie należy do szczególnie prostych, niestety), w pierwszej kolejności należy upiec coś pysznego i pożywnego, co ożywi mózg i rozbudzi chęci do nabywania wiedzy! Dzisiaj padło na rogaliki z nadzieniem różanym, kruchutkie, delikatne i w dodatku BEZ CUKRU! Można zajadać się nimi bez końca, słowo daję:)
Czas przygotowania: 10 minut (wyrabianie ciasta) + kilka godzin (ciasto chłodzi się w lodówce) + 40 minut
Piekarnik: 190ºC
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła lub margaryny (200g)
- szklanka śmietany 18%
- konfitura różana
Dodatkowo:
- cukier puder
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło, dobrze posiekać, żeby wytworzyła się kruszonka. Dodać śmietanę, dokładnie wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich wałkować do średnicy 30cm, dzielić na 6 lub 8 części (krojąc wzdłuż, w poprzek i na skos- tak, aby tworzyły się trójkąty). W szerszym krańcu każdego trójkąta układać po 1/2 łyżeczki konfitury, rogaliki zwijać zaczynając od brzegu z konfiturą.
Rogaliki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi (podczas pieczenia rosną). Piec około 30-35 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu i wystudzenia rogalików, posypać je cukrem pudrem, podawać do herbaty, kawy, przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (najlepiej puszce).
Rogaliki można mrozić, po odmrożeniu smakują tak, jakby były przed chwilą wyjęte z piekarnika!
SMACZNEGO!!!
Rogaliki można mrozić, po odmrożeniu smakują tak, jakby były przed chwilą wyjęte z piekarnika!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz