Przygotowanie: 35 minut
Piekarnik: 200ºC
Składniki na 2 osoby:
- 2 filety łososia po 230 g każdy
- opakowanie ciasta francuskiego
- serek kanapkowy czosnkowy (może być Almette)
- koperek
- świeżo mielony pieprz, sól
Mix sałat:
- gotowy mix sałat
- orzechy pekan- łyżka
- słonecznik łuskany- 2 łyżeczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kilka kropel cytryny
Opcjonalnie:
- białko z jednego jajka do sklejania brzegów ciasta
Ciasto francuskie podzielić na trzy równe części. Dwie przygotować do wykorzystania, trzecią można schować do lodówki- nie będzie nam potrzebna:)
Pierwszą część podzielić na dwie następne, jedną mniejszą, drugą większą. Obie posmarować serkiem czosnkowym i posypać koperkiem. Na mniejszej części ułożyć filet z łososia, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Przykryć drugą, większą częścią, zaciskając brzegi tak, aby się skleiły (można użyć do tego białka, rozsmarowując je na wewnętrznej części brzegów ciasta). Po sklejeniu brzegów zrobić w nich kilkanaście zagnieceń nie ostrą końcówką noża (tak, jak na zdjęciu poniżej).
Z drugą częścią ciasta postępować identycznie.
Dwie gotowe do pieczenia części ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200ºC.
W czasie pieczenia łososia przygotować mix sałat. Zawartość torebki z gotową sałatą wrzucić do dużej miski, dodać oliwę, orzechy pekan, łuskany słonecznik, pieprz, sól i kilka kropel cytryny i wymieszać.
SMACZNEGO!
zrobiłam dziś - pycha ;)dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę;D
Usuńmuszę tak przygotować łososia
OdpowiedzUsuń