poniedziałek, 24 grudnia 2012

Muffinki piernikowe z czekoladą

Print Friendly and PDF

Najlepszy świąteczny piernik można podawać nie tylko w wersji klasycznej. Oto pomysł, jak rozweselić gości i ozdobić świąteczny stół!


Przygotowanie: 40 minut
Piekarnik: 190ºC

Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • jajko
  • 100g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • jedno średniej wielkości jajko (starte na tarce na dużych oczkach)
W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, makę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. 
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko,. olej, maślankę, mleko, miód. 
Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut, w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu poczekać chwilę, zanim przestygną, potem wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

* ja urozmaiciłam smak muffinek konfiturą śliwkową, dodając ją do środka, w kolejności ciasto-konfitura-ciasto

* w przypadku braku czasu polecam zakup Piernika Kętrzyńskiego, gotowego, w proszku. Jest pyszny w smaku, a w dodatku muffinki zawsze wychodzą idealne:)

SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

  1. Piękne te muffinki, chociaż dla mnie w święta musi być klasyczny piernik staropolski. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...