Najlepszy świąteczny piernik można podawać nie tylko w wersji klasycznej. Oto pomysł, jak rozweselić gości i ozdobić świąteczny stół!
Przygotowanie: 40 minut
Piekarnik: 190ºC
Składniki na 12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- pół szklanki maślanki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- jajko
- 100g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- jedno średniej wielkości jajko (starte na tarce na dużych oczkach)
W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, makę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko,. olej, maślankę, mleko, miód.
Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 25 minut, w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu poczekać chwilę, zanim przestygną, potem wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.
* ja urozmaiciłam smak muffinek konfiturą śliwkową, dodając ją do środka, w kolejności ciasto-konfitura-ciasto
* w przypadku braku czasu polecam zakup Piernika Kętrzyńskiego, gotowego, w proszku. Jest pyszny w smaku, a w dodatku muffinki zawsze wychodzą idealne:)
SMACZNEGO!!!
Piękne te muffinki, chociaż dla mnie w święta musi być klasyczny piernik staropolski. Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuń