niedziela, 12 stycznia 2014

Włoskie naleśniki

Print Friendly and PDF

Najpyszniejsze wytrawne naleśniki, jakie do tej pory jadłam! Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25", zwiększyłam jedynie proporcje na ciasto naleśnikowe.


Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na 6 naleśników:
  • 400 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 70 ml  wody
  • 4 jaja
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 300 g sera Mozarella
  • 12 pomidorów suszonych, posiekanych
  • garść czarnych oliwek, posiekanych drobno
  • kilka liści świeżej bazylii, porwanych w drobne listki
  • świeżo mielony pieprz
Mąkę pszenną przesiać, zmiksować z jajami i mlekiem. Następnie dodać wodę, olej z pomidorów i posiekane pomidory, wymieszać.

Rozgrzać patelnię do naleśników, smażyć ok pół minuty z każdej strony. Po usmażeniu naleśniki nadziewać mozarellą, oliwkami i bazylią oraz składać w trójkąty. Podsmażać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się mozarelli. Podawać posypane świeżo mielonym pieprzem.

SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...