Tak proste, a tak dobre...takie dania lubię najbardziej. Placuszki mają bardzo delikatny smak i są lekkostrawne- pomimo smażenia. Oto potwierdzenie faktu, iż w zasadzie bezsmakowa cukinia potrafi być naprawdę pyszna.
Czas przygotowania: 10-15 min
Składniki na 2 osoby:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- olej z pestek winogron do smażenia
Sos jogurtowy:
- 150 g jogurtu naturalnego greckiego
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- szczypta świeżego posiekanego koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
Cukinie umyć, zetrzeć na dużych oczkach. Następnie odsączyć nadmiar wody na sitku, uciskając cukiniowy farsz dłonią.
Do odsączonej cukinii dodać jajko, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i sól, mieszając.
Farsz rozkładać na rozgrzaną z olejem patelnię i delikatnie formować na kształt placuszków. Każdy placuszek smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Po smażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
W czasie smażenia się placuszków przygotować sos- połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku.
SMACZNEGO!!!
Idealne na obiadek , miam :)
OdpowiedzUsuńooo mniamm, idę dorwać jakąś cukinię :D
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do mnie, tym razem wszystko o podkładach plus moja kolekcja tych produktów :)
Pozdrawiam :)
To jest zdecydowanie coś dla mnie :). Lekkie, smaczne i z sosem jogurtowym :)
OdpowiedzUsuń