Lepszej szarlotki nie ma w żadnym zakątku świata, słowo honoru.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Piekarnik: 150ºC i 180ºC
Jabłka:
- 2kg jabłek szara reneta
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła roślinnego
- 1/4 szklanki cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Ciasto:
Piekarnik podgrzać do 150ºC.
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, razem posiekać, szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, a następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30cm x 20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na kruszonkę (jeśli nie uda się przełożyć całego rozwałkowanego ciasta jednocześnie, można wylepić ciastem spód formy).
Na surowym cieście ułożyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypując nim jabłka.
Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180ºC. Piec przez ok 45 minut, aż ciasto się zrumieni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi.
Jabłka: Jabłka obrać, wykroić środki, pokroić w plasterki. Jabłka układać warstwami na cieście, posypując delikatnie każdą warstwę cynamonem.
* do jabłek można dodać także 1/2 szklanki rodzynek i 2 łyżki brązowego cukru
SMACZNEGO!
* przepis inspirowany Kwestią Smaku
rzeczywiście mistrzowska , na sam widok ślinka cieknie ;p
OdpowiedzUsuńwesołych ;*
Dziękuję! Tobie również życzę wszystkiego dobrego:)
UsuńUwielbiam szarlotki, a Twoja wygląda rzeczywiście mistrzowsko!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńja również pod każdą postacią, dodać do niej jeszcze lody waniliowe pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńMoja ukochana! :) Domowa, wspomnienie. No i ta kruszonka zajadana od małego, super
OdpowiedzUsuńidealna :)
OdpowiedzUsuń