piątek, 29 marca 2013

Francuskie rożki z jabłkami

Print Friendly and PDF

Delikatne, lekko słodkie, z cynamonem i rodzynkami lub suszoną żurawiną.


Czas przygotowania: 30 minut
Piekarnik: 220ºC


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki rodzynek 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką wody (do smarowania)
Piekarnik nagrzać do 220ºC.

Ciasto francuskie rozłożyć na blachę o niskich bokach, wyłożoną papierem do pieczenia. Pokroić na kilka kwadratowych części.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szybko wymieszać je z sokiem i skórką z cytryny, aby jabłka nie zdążyły ściemnieć. Do jabłek dodać rodzynki, żurawinę, cukier, cynamon oraz mąkę pszenną, wszystko dokładnie razem wymieszać.

Na środku każdego kwadratu wykładać małą łyżeczką farsz jabłkowy, następnie smarować dwa przyległe boki kwadratu jajkiem roztrzepanym z wodą i sklejać je z bokami przeciwległymi, tworząc trójkąty.

Gotowe do pieczenia rożki posmarować z wierzchu jajkiem.

Piec ok 20-25 minut, do złocistego koloru.

Po wyjęciu rożki można polukrować lub posypać cukrem perlistym (najpierw delikatnie smarując je białkiem, aby cukier trzymał się grzbietów rożków).

Najlepsze są tuż po wyjęciu z pieca!

SMACZNEGO!!!



*przepis inspirowany Moimi Wypiekami



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...