poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pasta a'la Carbonara

Print Friendly and PDF

Delikatna pasta a'la Carbonara różni się od prawdziwego Spaghetti Carbonara przede wszystkim tym, że nie zawiera śmietany- przygotowana jest na bazie oliwy z oliwek. Poza tym, zamiast makaronu spaghetti, użyłam makaronu pappardelle. Niezawodna w smaku, błyskawiczna w przygotowaniu- idealna na szybki popołudniowy obiad na początek tygodnia!

Czas przygotowania: 15 minut

 Składniki:

  • 100g makaronu Pappardelle (lub tagiatelle)
  • 70g boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20g tartego sera owczego Pecorino (lub Parmezanu)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
Opcjonalnie:
  • oliwa z oliwek do podawania do gotowego dania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy(aby makaron nie posklejał się podczas gotowania). Po ugotowaniu odcedzić i z powrotem wrzucić do garnka, przykrywając go, aby makaron nie wystygł. 
Jajko sparzyć wrzątkiem, następnie wbić do miseczki, roztrzepać widelcem i odstawić. 
Boczek pokroić w drobną kosteczkę, usuwając twardą skórę i nadmiar tłuszczu. Zarumienić delikatnie na patelni, nie dodając oliwy- boczek sam wytworzy dużą ilość tłuszczu.
Ząbek czosnku i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do zarumienionego boczku i smażyć razem przez ok 20 sekund na małym ogniu.
Trzymając patelnię nadal na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać z zawartością patelni. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera Pecorino oraz świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. 
Gdy dno patelni nieco ostygnie, makaron polać roztrzepanym jajkiem i wymieszać, aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajko nie może ściąć się na patelni, powinien wytworzyć się z niego delikatny kremowy sos.
Podawać doprawiając jeszcze świeżo mielonym pieprzem, posypując drugą połową sera Pecorino oraz podając dodatkowo oliwę z oliwek.

SMACZNEGO!



*inspiracja z kwestiasmaku

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Carbonarę! Tylko dlaczego jest tak kaloryczna??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...