niedziela, 20 października 2013

Dyniowa zupa krem z nutą pomarańczy i imbiru

Print Friendly and PDF

Prawdziwie jesienna zupa, która policzki rozgrzewa do czerwoności. Przepyszna w smaku. Największą furorę robi podana zamiast w wazie...po prostu w dyni!


Czas przygotowania: 1 h


Składniki na 4 głębokie talerze:
  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion warzywny
  • 50-125 g serka Philadelphia
  • świeżo mielony czarny pieprz

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub na patelni roztopić masło z oliwą, włożyć świeży imbir i delikatnie podsmażyć przez ok pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez ok. pół godziny. Dodać serek i zmiksować blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić, czy nie trzeba doprawić zupy solą. Podawać z grzankami i świeżo mielonym pieprzem.

SMACZNEGO!



*przepis pochodzi z Kwestii Smaku


niedziela, 13 października 2013

Najlepsze ciasto marchewkowe na świecie

Print Friendly and PDF

To pierwsze ciasto marchewkowe, które upiekłam w swoim życiu i jestem z niego naprawdę bardzo zadowolona! Przepis pochodzi oczywiście z mojego ulubionego słodkiego bloga- Moich Wypieków. Polecam z całego serca!


Piekarnik: 175ºC

Czas przygotowania: 1 h


Składniki na blachę o średnicy 20cm:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczko soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • 2 jaja, roztrzepane
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Krem:

  • 200g serka philadelphia
  • 4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę (ja przesiałam, ale nie jest to konieczność), cukier, sodę, sól, przyprawy, proszek do pieczenia. Wymieszać.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka razem z olejem. 

Połączyć zawartość obu naczyń, po czym dodać orzechy, ananasy i marchewkę i całość wymieszać delikatnie łyżką

Piekarnik rozgrzać do 175ºC.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować delikatnie masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić ciasto, wyrównać. Piec ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

KREM:

Podałam 2/3 ilości podanych w oryginale składników, bo mi zostało bardzo dużo kremu. Gdybym cały umieściła na cieście, zaburzałby smak samego ciasta.

Wszystkie składniki na krem utrzeć mikserem na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. i przełożyć kremem połową przygotowanego kremu. Następnie wyłożyć drugą połowę na wierzch ciasta, oprószyć delikatnie cynamonem i przystroić orzechami włoskimi.


SMACZNEGO!!!





sobota, 12 października 2013

Domowa granola

Print Friendly and PDF

Przed Wami przepis na najpyszniejszą granolę na świecie. Można łączyć ją z różnego rodzaju suszonymi owocami, a nawet pokruszoną czekoladą. Najważniejsze jest jednak to, że prezentowana granola jest naprawdę zdrowa w każdym calu i dostarcza bardzo dużo energii. Świetna w połączeniu z jogurtem naturalnym,a  także wydajna- powinna wystarczyć na ok. 2 tygodnie codziennych śniadań.


Czas przygotowania: 40 minut

Piekarnik: 160ºC


Składniki:
  • 200 g miodu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 100 g preparowanego ryżu
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 100 g migdałów
  • 75 g łuskanych pestek dyni
  • 75 g łuskanych pestek słonecznika
  • 50g siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 150 g suszonej żurawiny

Suche składniki - OPRÓCZ ŻURAWINY- połączyć w dużej misce.

Miód podgrzać w rondelku razem z ziarenkami wanilii, tak, aby zrobił się płynny. Zawartość rondelka wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć zawartość miski i piec przez ok 30 minut, mieszając co ok. 7 minut. Należy obserwować granolę, aby nie spaliła się z wierzchu i nie zrobiła się gorzka.

Po wyjęciu z piekarnika, granolę wystudzić. Następnie wymieszać z suszoną żurawiną. Można dodawać inne suszone owoce, np. morele, śliwki, a także czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców!


SMACZNEGO!!!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...